HPC – Ünnepélyes projektnyitó rendezvény és időkapszula elhelyezés

View Calendar
16/10/2020 11:30 - 11:50
Debrecen - Szupergép központ
Address: Debreceni Egyetem, Kassai úti Campus (4028 Debrecen, Kassai út 26)

Magyarország csaknem két évtizedes múlttal rendelkezik a szuperszámítógépek terén. Az elmúlt közel húsz év során több ütemben, több helyszínen alakítottak ki nagy számítási kapacitással rendelkező infrastruktúrát a hazai tudományos kutatás támogatására. Az idők során azonban a rendelkezésre álló hardverinfrastruktúra elavult. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai terveiben megfogalmazottak alapján, a kormány jóváhagyásával idén elindult az új nagykapacitású szuperszámítógép kiépítési program. A fejlesztés jelentős forrását a GINOP 3.1.5-20-2020-00001 Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak elnevezésű, kiemelt projekt biztosítja.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt nyitórendezvényére 2020. szeptember 25-én kerül sor, a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, a Szuperszámítógép Központ előtt.

 Az ünnepélyes megnyitó alkalmával időkapszula elhelyezésére fog sor kerülni, melyet megelőz Szijártó Zoltán (elnök, KIFÜ ), dr. Solymár Károly Balázs (digitalizációért felelős helyettes államtitkár, ITM) és Prof. Dr. Bács Zoltán (kancellár, Debreceni Egyetem) ünnepi köszöntője.