Bővült az EuroHPC család: átadták a bolgár szupergépet


Ünnepélyes keretek között 2021. október 21-én adták át -virtuálisan- a Discoverert, az EuroHPC Közös Vállalás égisze alatt beszerzett bolgár szuperszámítógépet, mely Szófiában, a Sofia Tech Parkban található. Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa személyesen is jelent volt az eseményen.

A Discoverer BullSequana XH2000 infrastruktúrára épül, melyet az Atos szállított le. A szupergép teljesítménye 4,5 petaflops mellyel többnyire a balkáni régió felhasználóit szolgálja ki a bolgár és az európai userek mellett. Ezzel a teljesítménnyel a Discoverer a TOP500-as lista 91. helyét szerezte meg.

Mivel a finanszírozásában az EuroHPC és a bolgár állam is részt vette, ezért közösen határoznak majd a hozzáférés módszertanáról a pénzügyi hozzájárulásuknak megfelelően. Az erőforrások 35%-át az EuroHPC felhasználás, míg a 65%-át a bolgár felhasználás teszi majd ki.

Az EuroHPC Közös Vállalás eddig két szuperszámítógépet adott át, a szlovéniai Vegát, és a luxemburgi MeluXinát, valamint a cseh Karolina és a portugál Deucalion beszerzése is megtörtént. Ezeket a petascale HPC infrastruktúrákat fogják kiegészíteni a nagyobb, pre-exascale rendszerek, amelyeket Finnországban, Olaszországban és Spanyolországban fognak beüzemelni.

 

(A kép forrása: Atos)