Mi a szuperszámítástechnika (HPC)?

A nagy teljesítményű számítási kapacitásokat összefoglaló néven szuperszámítógépeknek nevezzük. A szuperszámítástechnika (HPC= High Performance Computing), a számítógépes szimulációk ugyanolyan alapvetővé váltak a modern kutatásban, mint az elméleti és a kísérleti módszerek. A másodpercenkénti több milliónyi számítás elvégzésével nagy teljesítményű számítógépek segítik a társadalom komplex kihívásainak megoldását.

A szuperszámítógép rendkívül gyors, mert párhuzamosan több ezer processzoron végzi el a számításokat. Több milliószor gyorsabban működik, mint a hagyományos számítógépek, és így kitágítja a tudományos kutatás határait. Vannak olyan esetek, amikor az elméleti és kísérleti kutatás túl drága, veszélyes vagy egyszerűen nem kivitelezhető így a rendkívül összetett problémák szimulációinak elvégzése csak szuperszámítógépek segítségével valósulhat meg. A HPC belátható időn belül rendkívül komplikált matematikai és fizikai modelleket képes megoldani.

A HPC-t az 1970-es évek óta használják az időjárás előrejelzésére és a repülőgépek aerodinamikájának szimulálására. Manapság a különböző szimulációk nagyon hasznosnak bizonyulnak a társadalom előtt álló minden nagyobb kihívások leküzdésére. A szimulációk segítenek a biztosítótársaságoknak felmérni a természeti katasztrófák által okozott kockázatokat, a társadalomtudósok pedig ezeket használják a tömeg viselkedésének megértésére.