Átadták a LUMI-t, Európa legnagyobb teljesítményű szupergépét


Átadták a LUMI-t, Európa leggyorsabb, jelenleg 151,9 petaflops – várhatóan heteken belül 375 petaflops – teljesítményű szuperszámítógépét, ami a legfrissebb TOP500 világranglistán a harmadik helyen debütált. Ez a már önmagában is fantasztikus hír, de a CSC – IT Center for Science adatközpontjában, Kajaaniban, Finnországban telepített LUMI több egyéb szempontból is egyedülálló és példaértékű.

Közös siker
A LUMI (Large Unified Modern Infrastructure, finnül: hó) az EuroHPC Közös Vállalkozás első pre-exascale szuperszámítógépe, és egy 10 országból álló konzorcium – Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lengyelország,Norvégia Svédország, Svájc – üzemelteti. A szuperszámítógépek történetében most először finanszíroztak a résztvevő európai országok egy másik országban működő eszközt. Az ilyen típusú együttműködés már komoly hagyományokkal rendelkezik, a HPC-képzés, a felhasználók támogatása és az adatkezelési szolgáltatások területén, a LUMI érkezésével pedig teljessé vált a HPC-ökoszisztéma, lehetővé téve a közös kutatást, a tudásmegosztást és a kompetenciafejlesztést.

Zölden a dobogón
Noha az EuroHPC Közös Vállalkozás pályázatán Spanyolországot és Olaszországot tartották a legesélyesebbnek, végül a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot is prioritásként kezelő LUMI-konzorcium lett az első nyertes. A jellemzően hatalmas energiaigényű szuperszámítógépek közül a LUMI környezetbarát megoldásaival is kitűnik, hiszen nem csupáncsak a leggyorsabb, hanem a legenergiatakarékosabb is Európában. Az éghajlati adottságoknak köszönhetően a számítógép hűtése nagyon kevés energiát igényel, valamintráadásul egy megszűnt papírgyár területén kapott helyet, így az infrastruktúra részben már adott volt. A LUMI 100%-ban környezetbarát vízenergiával – amiből akár 200 MW is rendelkezésre áll – működik. A hulladékhője Kajaani város távfűtésének mintegy 20 százalékát biztosítja, 12 400 tonnával csökkentve a város éves szén-dioxid-kibocsátását, amely közel 4000 autó kibocsátásának felel meg. Nem meglepő tehát, hogy a LUMI az új Green500 rangsorban is megszerezte a harmadik helyet, 51,6 gigaflops/Watt aránnyal, amit Anders Dam Jensen, az EuroHPC Közös Vállalkozás ügyvezető igazgatója úgy kommentált, hogy „A LUMI zöld teljesítménye a környezettudatos szuperszámítógépek új korszakának kezdete.”

LUMI, a katalizátor
A LUMI új lehetőségeket nyit az európai kutatók előtt, az egész kontinensről pályázhatnak hozzáférésre. A lenyűgöző számítási kapacitásoknak köszönhetően sokkal gyorsabban megszületik a várt eredmény és minden eddiginél nagyobb, vagy pontosabb modelleket lehet tesztelni. Ennek a teljesítménynek köszönhetően korábban elérhetetlen területeken is megjelenhet a szuperszámítástechnika, megteremtve a nagy tudományos áttörések lehetőségét. A LUMI elsődleges küldetése a jelentős társadalmi hatással járó K+F+I erőfeszítések támogatása, mint például a Föld digitális ikertestvérét modellező, rendkívül számításigényes Destination Earth projekt, ami az éghajlatváltozás kérdéseire keres válaszokat. Mindemellett figyelemre méltó az is, hogy a LUMI kapacitásának egyötödét ipari kutatási és fejlesztési tevékenységet végző vállalatok számára tartják fenn.

A jövő elkezdődött
A LUMI 2022. szeptember végétől áll a felhasználók rendelkezésére. A komplett infrastruktúra számítási teljesítménye több mint 550 petaflops lesz, ami a hétszerese Európa eddig leggyorsabb szuperszámítógépének (JUWELS, Forschungszentrum Jülich, Németország) és felülmúlja majd a két éven át listavezető Fugakut is. Ráadásul nem is lesz sokáig unikális, mert az EuroHPC Közös Vállalkozás három pre-exascale szuperszámítógépe közül a LUMI csak az első. A tervek szerint még az idén megérkezik Olaszországba a Leonardo és végül a MareNostrum5 is Spanyolországba, biztosítva Európa helyét a szuperszámítástechnika élvonalában.