slide-bg
TOP500 – A bajnokok tartják a helyüket
slide-bg
Lezajlott az első HPC Workshop
slide-bg
„Az emberi gondolkodás vezérli ezeket az algoritmusokat.” – interjú
slide-bg
November végén megrendezésre kerül az első HPC User Forum!
slide-bg
„…a nagy kapacitás olyan metódusokat inspirálhat, melyekről korábban álmodni sem mertünk.”-interjú

 

0+
0
0
0
0
0

 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által 2020-ban megalapított HPC Kompetencia Központ (HPC KK) feladata a HPC kultúra népszerűsítése, a HPC infrastruktúra megismertetése a potenciális akadémiai és ipari felhasználókkal. A HPC KK biztosítja a felhasználók számára a szuperszámítógépekhez történő hozzáférést, valamint a felhasználó támogatás is a kiemelt feladataink között kapott helyet. Szakértőink feladata a beérkező projektigénylések elbírálása, valamint gazdálkodás a nemzeti HPC infrastruktúra-erőforrások megfelelő kiosztásával, mely összhangban kell legyen a végezni kívánt kutatás várható tudományos visszhangjával. E mellett a Kompetencia Központ kapcsolatot tart a hazai felhasználókkal és a nemzetközi szakmai partnerekkel, valamint képviseli a magyarországi HPC infrastruktúrát és közösséget a nemzetközi szakmai fórumokon.

A HPC Kompetencia Központ küldetése a hazai HPC élettér gyarapítása és a nemzetközi vérkeringésbe történő integráció.

TOP500 – A bajnokok tartják a helyüket
Megjelent a szuperszámítógépeket rangsoroló TOP500 lista legújabb, immár 58. kiadása, de nem történtek nagy változások az élbolyban. Továbbra is a 2020 júniusában debütáló Fugaku áll az élen, 442 petaflops teljesítménnyel. Kíváncsi a többi helyezettre? Olvassa el beszámolónkat!

Lezajlott az első HPC Workshop
A Kompetencia Központ szervezésében 2021. november 8-án került megrendezésre az első HPC workshop, a budapesti EDU&FUN Digitális Élményközpontban. A 26 résztvevő által levont egyik legfontosabb tanulság, hogy nagy szükség van a rendszeres eszmecserére.

HPC Portré-dr. Juhász Zoltán
Ismerkedjen meg dr. Juhász Zoltánnal a Pannon Egyetem docensével, aki szuperszámítástechnikai szakértelmével és tapasztalatával támogatja a HPC Kompetencia Központ munkáját. Megtudhatjuk tőle, hogy az emberi gondolkodás milyen értékes elem az algoritmusok világában.

November végén megrendezésre kerül az első HPC User Forum!
2021. november 29-én rendezzük meg 'Interdiszciplináris együttműködési lehetőségek vizsgálata (HPC User Forum)' című eseményünket, melynek célja a HPC aktualitások bemutatása, a tapasztalatcsere elősegítése és a szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdések megválaszolása.

 

Tulajdonképpen mi is a szuperszámítógép? Lehet teleszkóp mikroszkóp részecskegyorsító szimulátor időgép

A szuperszámítógépek mára már a leguniverzálisabb kutatási eszközzé váltak, minden tudományterületen alkalmazhatóak.

 

 

 

   
Biológiai
Fizikai
Kémiai
Mérnöki