A HPC Kompetencia Központ legfontosabb célja, hogy előmozdítsa és támogassa a HPC infrastruktúra minél hatékonyabb és eredményesebb használatát. E cél elérése érdekében a központ kiemelt feladata, hogy magas szintű képzési lehetőségeket biztosítson az akadémiai szereplők és az ipari szakemberek számára: színvonalas előadások, oktatóanyagok, workshopok és egyéb oktatási események szervezésével szeretnénk támogatni a leendő és jelenlegi szuperszámítógép felhasználókat. 

A nemzetközi együttműködések és projektek részeseként fontosnak tartjuk, hogy összegyűjtsük és népszerűsítsük azokat az európai HPC képzési lehetőségeket, amelyek a magyar érdeklődők számára is érdekesek és hasznosak lehetnek.

Európai kitekintés a HPC képzésekről
A magyar HPC Kompetencia Központ készített egy kiadványt, amelyben 8 európai HPC központ képzési tevékenységét térképezi fel. A külföldi tapasztalatokat a képzési koncepciónk kialakítása során tudjuk hasznosítani. Lapozzon bele a kiadványba, amely elérhető magyar és angol nyelven is!

kepzes_hu kepzes_en

Képzési eseményeink

Az alábbi lista a HPC Kompetencia Központ 2022-re tervezett képzési eseményeit tartalmazza.

Oktatási esemény Tervezett témák Ütemezés
HPC workshop Mit jelent nekem a szuperszámítógép?
HPC felhasználói támogatás
Komondor- A HPC szolgáltatások jövője
Vízió a HPC-ről - Mire használnám a jövőben?
2022. I., 2022. III. negyedév
Bevezetés a HPC-be Mi a HPC?
Hogyan lehet elérni a HPC infrastruktúrát?
Az erőforrás igény becslése, igénylés menete Párhuzamos programozás és teljesítményoptimalizálás alapjai
Csatlakozás a rendszerhez, Linux-bevezetés
Rövid bevezetés a párhuzamos számítástechnikába OpenMP-vel
HPC alkalmazások
2022. II. és 2022. III. negyedév
Középhaladó HPC képzési esemény MPI, OpenMP és hibrid programozás
Python
Software Profiling és Optimalizáció, Parallel I/O,
MPI-IO, Data Management
HPC alkalmazások
2022. III. negyedév
Haladó HPC képzési esemény GPU Programozás
Gépi tanulás
HPC alkalmazások
2022. III. negyedév
MI és HPC az iparban KK bemutatása és bevezetés a HPC-be
Mesterséges intelligencia és HPC az üzleti munkafolyamatok felgyorsításáért Együttműködési lehetőségek a Kompetencia Központ és az ipar között
HPC projekt indítása
HPC alkalmazások
Ipari HPC felhasználók, partnerek beszámolói
2022. II., 2022. III. negyedév

További információk hamarosan!
A képzési eseményekre nevezett témák pontosítás alatt vannak, a változtatás jogát fenntartjuk!
Amennyiben egy, a listán nem szereplő témában és/vagy egy adott csoportnak szeretné, hogy képzést tartsunk, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a hpc@kifu.gov.hu e-mail címen keresztül.

Korábbi képzési eseményeink

2021. november 08-án rendeztük meg az első HPC Workshopot. Olvassa el beszámolónkat az eseményről!

2021. december 06-án, a Pannon Egyetem védnöksége alatt online HPC workshop megrendezésére került sor. Az eseményen közel 20-an vettek részt, a csatlakozók részére naprakész információkat osztottunk meg a HPC-ről, a felhasználói tapasztalatokról és a felhasználási lehetőségekről.

Videók, előadások és egyéb képzési tartalmak

A HPC-vel kapcsolatos előadások, videók gyűjteménye a KIFÜ által működtetett Videotorium oldalon létrehozott HPC csatornán érhető el.

Kiemelt képzések

Az alábbiakban olyan ingyenes képzési eseményeket gyűjtöttünk ki, melyeket kiemelten ajánlunk a meglévő és a potenciális felhasználóink figyelmébe:

HPC képzések nemzetközi leltára

Ezen a gyűjtőoldalon EuroCC projektben résztvevő országok által szervezett HPC tréningekkel kapcsolatos információk is elérhetőek más európai képzési lehetőségek mellett.

PRACE Training Portal

A PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) az Európai Unió támogatásával létrehozott közös európai szuperszámítógépes infrastruktúra és együttműködés, mely magas színvonalú képzési és oktatási szolgáltatást nyújt az európai HPC közösség részére. A képzési portfólióban különféle tanfolyamok, workshopok, szezonális iskolák és online kurzusok is megtalálhatók, melyeken túl a PRACE oktatóanyagokkal és adattár biztosításával is segíti a HPC-vel kapcsolatos készségek és kompetenciák fejlesztését.

Training portal

A PRACE rendszeresen szervez ingyenes és bárki számára nyitott képzéseket, melyek elsősorban az általános HPC ismeretekre fókuszálnak és a közép- és haladó HPC felhasználókat célozzák meg.

MOOC

A PRACE rendszeresen szervez 4-5 hetes, heti néhány órás elfoglaltsággal járó szabadon hozzáférhető, nyílt online kurzusokat (MOOC) a FutureLearn platformon.

CodeVault

A PRACE CodeVault egy nyílt adattár, amely különféle nagy teljesítményű számítási kódmintákat tartalmaz. A projekt célja az önképzés elősegítése a HPC programozás területén.