A HPC Kompetencia Központ legfontosabb célja, hogy előmozdítsa és támogassa a HPC infrastruktúra minél hatékonyabb és eredményesebb használatát. E cél elérése érdekében a központ kiemelt feladata, hogy magas szintű képzési lehetőségeket biztosítson az akadémiai szereplők és az ipari szakemberek számára: színvonalas előadások, oktatóanyagok, workshopok és egyéb oktatási események szervezésével szeretnénk támogatni a leendő és jelenlegi szuperszámítógép felhasználókat. 

Jelenleg a HPC Kompetencia Központ képzési portfóliójának a kidolgozása zajlik. A részletekről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.

A nemzetközi együttműködések és projektek részeseként fontosnak tartjuk, hogy összegyűjtsük és népszerűsítsük azokat az európai HPC képzési lehetőségeket, amelyek a magyar érdeklődők számára is érdekesek és hasznosak lehetnek.

Kiemelt képzések

Az alábbiakban olyan ingyenes képzési eseményeket gyűjtöttünk ki, melyeket kiemelten ajánlunk a meglévő és a potenciális felhasználóink figyelmébe:

HPC képzések nemzetközi leltára

Ezen a gyűjtőoldalon EuroCC projektben résztvevő országok által szervezett HPC tréningekkel kapcsolatos információk is elérhetőek más európai képzési lehetőségek mellett.

PRACE Training Portal

A PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) az Európai Unió támogatásával létrehozott közös európai szuperszámítógépes infrastruktúra és együttműködés, mely magas színvonalú képzési és oktatási szolgáltatást nyújt az európai HPC közösség részére. A képzési portfólióban különféle tanfolyamok, workshopok, szezonális iskolák és online kurzusok is megtalálhatók, melyeken túl a PRACE oktatóanyagokkal és adattár biztosításával is segíti a HPC-vel kapcsolatos készségek és kompetenciák fejlesztését.

Training portal

A PRACE rendszeresen szervez ingyenes és bárki számára nyitott képzéseket, melyek elsősorban az általános HPC ismeretekre fókuszálnak és a közép- és haladó HPC felhasználókat célozzák meg.

MOOC

A PRACE rendszeresen szervez 4-5 hetes, heti néhány órás elfoglaltsággal járó szabadon hozzáférhető, nyílt online kurzusokat (MOOC) a FutureLearn platformon.

CodeVault

A PRACE CodeVault egy nyílt adattár, amely különféle nagy teljesítményű számítási kódmintákat tartalmaz. A projekt célja az önképzés elősegítése a HPC programozás területén.