A HPC Kompetencia Központ legfontosabb célja, hogy előmozdítsa és támogassa a HPC infrastruktúra minél hatékonyabb és eredményesebb használatát. E cél elérése érdekében a központ kiemelt feladata, hogy magas szintű képzési lehetőségeket biztosítson az akadémiai szereplők és az ipari szakemberek számára: színvonalas előadások, oktatóanyagok, workshopok és egyéb oktatási események szervezésével szeretnénk támogatni a leendő és jelenlegi szuperszámítógép felhasználókat. 

A nemzetközi együttműködések és projektek részeseként fontosnak tartjuk, hogy összegyűjtsük és népszerűsítsük azokat az európai HPC képzési lehetőségeket, amelyek a magyar érdeklődők számára is érdekesek és hasznosak lehetnek.

Európai kitekintés a HPC képzésekről
A magyar HPC Kompetencia Központ készített egy kiadványt, amelyben 8 európai HPC központ képzési tevékenységét térképezi fel. A külföldi tapasztalatokat a képzési koncepciónk kialakítása során tudjuk hasznosítani. Lapozzon bele a kiadványba, amely elérhető magyar és angol nyelven is!

kepzes_hu kepzes_en

Workshopok

A HPC Kompetencia Központ az alábbi, rövid kurzusok megvalósítását tervezi:

Workshop Szint Ütemezés
ORCA (kvantumkémiai programcsomag) workshop Középhaladó 2023. június 7.
Számításos kémia alkalmazásai Középhaladó 2023. június 14.
OpenMP workshop Középhaladó 2023. június 28.
Bevezetés a HPC használatba workshop Kezdő 2023. augusztus

További információk hamarosan!

Korábbi Workshopok

 

Videók, előadások

EuroCC/CASTIEL workshopok képekben / EuroCC/CASTIEL Workshops Movies

A HPC-vel kapcsolatos előadások, videók gyűjteménye a KIFÜ által működtetett Videotorium oldalon létrehozott HPC csatornán érhető el.

Kiemelt képzések

Az alábbiakban olyan ingyenes képzési eseményeket gyűjtöttünk ki, melyeket kiemelten ajánlunk a meglévő és a potenciális felhasználóink figyelmébe:

NVIDIA képzések

NVIDIA Deep Learning Institute logó

Az NVIDIA Deep Learning Institute (DLI) gyakorlati képzést kínál a mesterséges intelligencia (AI) és az adattudomány területén. Az NVIDIA DLI célkitűzése, hogy segítséget nyújtson a mérnököknek, kutatóknak és fejlesztőknek, hogy a szakterületük kihívásait AI és Deep Learning segítségével hatékonyabban tudják megoldani.

Az NVIDIA Deep Learning Institute kurzusokról, workshopokról az alábbi linkeken tájékozódhatnak az érdeklődők:

NVIDIA Deep Learning Institute

NVIDIA Developer Program

HPC képzések nemzetközi leltára

Ezen a gyűjtőoldalon EuroCC projektben résztvevő országok által szervezett HPC tréningekkel kapcsolatos információk is elérhetőek más európai képzési lehetőségek mellett.

PRACE Training Portal

A PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) az Európai Unió támogatásával létrehozott közös európai szuperszámítógépes infrastruktúra és együttműködés, mely magas színvonalú képzési és oktatási szolgáltatást nyújt az európai HPC közösség részére. A képzési portfólióban különféle tanfolyamok, workshopok, szezonális iskolák és online kurzusok is megtalálhatók, melyeken túl a PRACE oktatóanyagokkal és adattár biztosításával is segíti a HPC-vel kapcsolatos készségek és kompetenciák fejlesztését.

Training portal

A PRACE rendszeresen szervez ingyenes és bárki számára nyitott képzéseket, melyek elsősorban az általános HPC ismeretekre fókuszálnak és a közép- és haladó HPC felhasználókat célozzák meg.

MOOC

A PRACE rendszeresen szervez 4-5 hetes, heti néhány órás elfoglaltsággal járó szabadon hozzáférhető, nyílt online kurzusokat (MOOC) a FutureLearn platformon.

CodeVault

A PRACE CodeVault egy nyílt adattár, amely különféle nagy teljesítményű számítási kódmintákat tartalmaz. A projekt célja az önképzés elősegítése a HPC programozás területén.