HPC Portré-Dr. Bálint Balázs Az evolúciókutatás áll az egyik újonnan csatlakozott HPC szakértőnk, dr. Bálint Balázs kutatásainak középpontjában. Miért gondolja úgy, hogy a HPC egy technikai sport, és hogyan segíti a szuperszámítástechnika az extrém méretű adatok feldolgozását? Interjúnkból megtudhatja!

HPC Portré-dr. Legeza Örs Dr. Legeza Örs, elméleti fizikus nemrég csatlakozott a KIFÜ HPC szakértői csapatához. Interjúnkból megtudhatja, hogy a szuperszámítástechnika milyen szerepet játszik a munkájában, és milyen kihívások megoldására nyújthat választ a HPC. Mi motiválta, hogy csatlakozzon a szakértői csapathoz?

Elindult a jelentkezés a páneurópai HPC mesterképzésre! Az EUmaster4HPC program 2022. május 15-ig várja a vállalkozó szellemű hallgatók jelentkezését, akiket érdekel a szuperszámítástechnika világa, és elsőként szeretnének profitálni ebből a rendkívül különleges páneurópai képzési lehetőségből. A program az idei őszi szemeszterben indul.

„…piaci előnyhöz juthatnak majd a HPC-alkalmazók” – interjú Dr. Gróza Mártonnal és Dr. Felhős Dáviddal Interjúnkban megismerheti a Karman Mechanics vezetőit, akiket arról kérdeztünk, hogy az ő cégük hogyan került kapcsolatba a szuperszámítástechnikával és milyen terveik vannak HPC hasznosítására. Hogyan találkozik a HPC és a mérnöki tervezés?

Eredményhirdetés: megvannak a 2022-es HPC Ösztöndíj nyertesei Összeült a Bíráló Bizottság, a beérkezett pályázatok megvitatása után kiválasztásra került 4 fő, akik 2022-ben elnyerték a pénzjutalommal járó 5 hónapos HPC Ösztöndíjat. Számos színvonalas pályamű érkezett, nem volt egyszerű kiválasztani a top 4 jelöltet!

Dardel, a szupergép, ami egy galériában is megállná a helyét Átadták a Dardel – a legújabb svéd szuperszámítógép – első ütemét. A HPE Cray EX rendszer 2022 nyarától, a GPU partícióval kiegészülve már 13,5 petaflops elméleti teljesítménnyel áll majd a kutatók rendelkezésére. De honnan kapta a nevét a szupergép? Ki volt Nils és Thora Dardel?

Felhívás HPC Ösztöndíj pályázat benyújtására A KIFÜ pályázatot hirdet a kiemelkedő tudományos eredményeket is felmutató doktorandusz hallgatók szuperszámítógéppel kapcsolatos kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatására, illetve tudományos tevékenységük ösztönzésére.

Magyar egyetem is részt vesz az első európai HPC MSc képzési program kidolgozásában A Pannon Egyetem is tagja annak a Luxembourgi Egyetem által vezetett konzorciumnak, amelyet az EuroHPC JU azzal bízott meg, hogy megtervezze és megvalósítsa az első pán-európai HPC mesterszak kísérleti programot. A képzések a várhatóan 2022 augusztusától indulnak.