HPC partnerek között az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ), így mostantól Európa egyik leggyorsabb szuperszámítógépe, a Ko

Miniszteri látogatás a KIFÜ Szuperszámítógép Központjában
Debrecenben járt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter. A miniszter a Debreceni Egyetem szenátusi ülését követően látogatást tett a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Szuperszámítógép Központjában.

Ismét nőtt a Komondor teljesítménye

Ősszel érkezett Magyarországra, idén januárban adták át és máris további partíciókkal bővült hazánk eddigi legerősebb szuperszámítógépe.

14 TONNÁNYI JÖVŐ – ÁTADTÁK MAGYARORSZÁG LEGERŐSEBB SZUPERSZÁMÍTÓGÉPÉT

A most átadott gép az elmúlt években elindult nagykapacitású szuperszámítógép fejlesztési program részeként áll a felhasználók rendelkezésére.

50 000 laptop teljesítménye, egyetlen szuperszámítógépben –megérkezett Komondor, hazánk legerősebb szuperszámítógépe 5 petaflops teljesítményével a világ TOP 500 szuperszámítógépének rangsorában debütál hazánk legújabb és eddigi legerősebb szuperszámítógépe, a Komondor. A KIFÜ által üzemeltetett rendszer a teszteket követően hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll.

„Mi nem tudunk élni szuperszámítógépek nélkül” – interjú Nyári Bendegúz Tamás HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Nyári Bendegúz végzős doktorandusz a BME Természettudományi Karán. Elméleti fizikusként a szilárd testek elektronszerkezetének ab initio szimulációjával foglalkozik. Interjúnkból kiderül, hogy a szuperszámítógépes erőforrások hogyan lendítették előre a kutatását.

„ …a szuperszámítógép a világ megismerésének új ablaka” – interjú Kapás Kornél HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Kapás Kornél, a 2022-es HPC ösztöndíj egyik nyertese, elméleti részecskefizikával foglalkozik, kutatásában a Monte Carlo szimulációk során előforduló előjelproblémát vizsgálta. Interjúnkban Kornél mesél arról, hogyan nyitott a HPC új távlatokat a munkája során.

„…meg lehet találni az utat, hogy egyre hatékonyabban használjuk a HPC-t.” – interjú Balogh Gábor Dániel HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Ismerjük meg Balogh Gábor Dániel mérnök-informatikust, aki jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola hallgatója. Dániel HPC Ösztöndíjasként kutatásában a pentadiagonális rendszerekre fókuszált.