MeluXina, az EuroHPC család legújabb tagja megkezdte működését 2021. június 7-én felavatták Luxemburg új szuperszámítógépét, a MeluXina-t, amely a világ 50 legerősebb szupergépe között debütálhat több, mint 10 petaflops-os teljesítményének köszönhetően. A MeluXina várja a felhasználókat az üzleti világ és a kutatási szféra területeiről is.

Hamarosan érkezik Komondor, az új magyar szuperszámítógép 2021 év végén kerül a Szuperszámítógép Központba Komondor, amelyet 2022 tavaszán vehetnek majd birtokba a felhasználók. Komondor a jelenlegi HPC kapacitás tízszeresét, azaz 5 petaflops-ot fog biztosítani az akadémiai és ipari felhasználók számára.

Megújul a Szuperszámítógép Központ Sikeresen lezajlott az új szuperszámítógép, Komondor beszerzése, amely 2022 tavaszától fog a felhasználók rendelkezésére állni. A számítógép várhatóan már 2021 végén megérkezik. A Szuperszámítógép Központunknak fel kell készülnie az új infrastruktúra befogadására.

Átadták az első EuroHPC szupergépet A Vega az első abból a 8 új, kiemelkedő teljesítményű szuperszámítógépből, amelyet az EuroHPC Közös Vállalkozás keretében a tagállamok és az EU közösen szereznek be. A helyileg Mariborban, Szlovéniában telepített szupergép a nevét Jurij Vega szlovén matematikusról kapta.

Jubileum 20 éve adták Magyarország első szupergépét. Virtuális megemlékezésünk során interjúkkal és egyéb érdekességekkel kívánjuk megünnepelni ezt a kerek évfordulót. Akkoriban 60 gigaflops teljesítménnyel be lehetett kerülni a TOP500-ba, idén min. 1,3 teraflops lehet a belépő szint.

Megjelent a HPC Kompetencia Központot bemutató kiadvány Ismerkedjen meg közelebbről a HPC Kompetencia Központtal! Bemutatkozó kiadványunk egy történeti áttekintést után felvázolja, hogy mivel foglalkozik a Kompetencia Központ, milyen fejlesztéseket tervezünk, valamint leírja a nemzetközi HPC kapcsolódásainkat. Lapozzon bele kiadványunkba!

Lezárult az új szupergép névadókampánya Lezárult az új szuperszámítógép névadókampánya. A szavazás során a hpc.kifu.hu-n szereplő javaslatokra lehetett leadni a voksokat. Több, mint 500-an éltek a névadás lehetőségével, nagyon szoros volt a verseny, csupán néhány szavazat döntötte el, hogy melyik név legyen a befutó.

Történelmi léptékű szuperszámítógép fejlesztés indul Debrecenben 5,8 milliárd forintos támogatási forrásból fejleszti tovább a kormány a nemzeti szuperszámítógép-infrastruktúrát és ökoszisztémát a hazai gazdaságfejlesztési célkitűzések elérése és a nemzetközi versenyképesség biztosítása érdekében. Az új szupergép 2022-ben állhat üzembe.