Átadták az első EuroHPC szupergépet


A Vega névre keresztelt szuperszámítógép az első abból a 8 új, kiemelkedő teljesítményű szuperszámítógépből, amelyet az EuroHPC Közös Vállalkozás keretében a tagállamok és az EU közösen szereznek be. A helyileg Mariborban, Szlovéniában telepített szupergép a nevét Jurij Vega szlovén matematikusról kapta. A BullSequana XH2000 architektúrán alapuló berendezést az Atos szállította, maga a beszerzés értéke 17,2 millió euróra tehető. Finanszírozási hátterét tekintve elmondhatjuk, hogy a 65,8%-ban szlovén forrást 34,2%-ban egészítette ki az EuroHPC.

A Vega erőforrásait 2021 áprilisától kezdve szlovén és európai felhasználók (tudományos szféra, ipari szektor, közszféra) vehetik igénybe, akik a kapacitásokat különböző tudományterületeken kamatoztathatják. Kiemelten fontos területnek tekinthetjük a mesterséges intelligenciát, gépi tanulást és a nagy volumenű adatelemzést alkalmazó kutatásokat.

A szlovén szupergép teljesítménye 6,8 petaflops Rmax (10,1 petaflops Rpeak), amely kapacitással a jelenleg is érvényes top500-as lista első 10%-ban helyezkedne el. A gép CPU partíciója 960 db, míg a GPU partíciója 60 db számítási egységből (node-ból) áll. A CPU egység 1920 db AMD processzort tartalmaz, a GPU partíciót 240 db Nvidia A100-as grafikus kártya alkotja. A számítási kapacitásokat 1 PB számítási adattároló és egy 18 petabyte-os hosszútávú tárolóegység egészíti ki. Az infrastruktúra működését extrém gyorsaságú szélessávú hálózati kapcsolat támogatja.

Várhatóan a következő EuroHPC szuperszámítógép, amelyet birtokba vehetnek a felhasználók a luxemburgi MeluXina lesz 2021 májusában.