Felhasználás tudományterületek szerint

A szuperszámítástechnika napjainkra már számos tudományban alkalmazható eszköz, amely lényegesen felgyorsítja a kutatásokban használt algoritmusokat és szimulációkat. Az alap tudományterületek szinte mindegyike rendelkezik olyan speciális, számításos alterülettel, melyek így már a multidiszciplináris tudományok közé tartoznak vagy annak határát súrolják. Jelenleg adatbázisunkban közel 40 tudományterület van, beleértve az alap természettudományokat. Az egyéb kategóriában megjelennek többek között az orvostudománnyal foglalkozó, agrár, matematikai vagy űrfizikai kutatási projektek. A lenti százalékok a 2021-es állapotot mutatják.

Kémia
Biológia
Fizika és csillagászat
Anyagtudomány és techológia
Egyéb

Felhasználás intézmények szerint

Jelenleg a KIFÜ HPC infrastruktúrája összesen 5 szuperszámítógéppel rendelkezik, amelyek az évek során a tudományos élet fontos részeivé váltak. A hazánkban megtalálható gépeket egyelőre felsőoktatási intézmények és kutatóközpontok használják, illetve a jövőben az ipari szektor felé is megnyílik a lehetőség a gépek hozzáférés igénylésére.

A 2021-as évet tekintve, a szuperszámítógépeken összesen 38 000 000 CPU órát használtak fel a userek, akik a lenti intézményekben folytatják a kutatásaikat:

MTA
DE
ELTE
Szeged
Egyéb

Projektek bemutatása

Jelenleg 100-nál is több aktív kutatási projekt fut az infrastruktúránkon. Ezekből választottunk ki néhányat, amelyeken keresztül kívánunk betekintést nyújtani a közelmúlt legaktívabb kutatásaiba. A lenti kategóriákra kattintva a különböző tudományterületek szerinti csoportokba rendezve olvashat bővebben azokról a HPC-t használó projektekről, amelyek a KIFÜ HPC infrastruktráján futottak és magas CPU órát vettek igénybe.