Felhasználás tudományterületek szerint

A szuperszámítástechnika napjainkra már számos tudományban alkalmazható eszköz, amely lényegesen felgyorsítja a kutatásokban használt algoritmusokat és szimulációkat. Az alap tudományterületek szinte mindegyike rendelkezik olyan speciális, számításos alterülettel, melyek így már a multidiszciplináris tudományok közé tartoznak vagy annak határát súrolják. Jelenleg adatbázisunkban közel 40 tudományterület van, beleértve az alap természettudományokat. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy a HPC felhasználás szempontjából a kémia (~35%), biológia és fizika (20-20%) területek dominálnak. Az egyéb kategóriában megjelennek többek között az orvostudománnyal foglalkozó, agrár, matematikai vagy űrfizikai kutatási projektek.

Kémia
Biológia
Fizika és csillagászat
Anyagtudomány és techológia
Egyéb

Felhasználás intézmények szerint

Jelenleg a KIFÜ HPC infrastruktúrája összesen 5 szuperszámítógéppel rendelkezik, amelyek az évek során a tudományos élet fontos részeivé váltak. A hazánkban megtalálható gépeket egyelőre felsőoktatási intézmények és kutatóközpontok használják, illetve a jövőben az ipari szektor felé is megnyílik a lehetőség a gépek hozzáférés igénylésére.

A 2020-as évet tekintve, a szuperszámítógépeken összesen 37 037 954 CPU óra lett felhasználva, amiből a legtöbb felhasznált órát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tudhat magáénak, közel 42% százalékos összfelhasználással. A rangsorban az ELTE-t a Magyar Tudományos Akadémia, majd a Debreceni Egyetem követi. A lentiek mellett számos felhasználó érkezik a Szegedi Tudományegyetemről, az ELI-HU Nonprofit Kft.től és a Miskolci Egyetemről.

ELTE
MTA
DE
BME
Egyéb

Projektek bemutatása

Jelenleg 100-nál is több aktív kutatási projekt fut az infrastruktúránkon. Ezekből választottunk ki néhányat, amelyeken keresztül kívánunk betekintést nyújtani a közelmúlt legaktívabb kutatásaiba. A lenti kategóriákra kattintva a különböző tudományterületek szerinti csoportokba rendezve olvashat bővebben azokról a HPC-t használó projektekről, amelyek a KIFÜ HPC infrastruktráján futottak és magas CPU órát vettek igénybe.