Magyar egyetem is részt vesz az első európai HPC MSc képzési program kidolgozásában


Az EuroHPC Joint Undertaking a Luxembourgi Egyetem által vezetett konzorciumot bízta meg azzal, hogy megtervezze és megvalósítsa az első pán-európai HPC mesterszak kísérleti programot. A nyertes konzorcium (amelynek a Pannon Egyetem is tagja), 2022 augusztusától indítja majd képzéseit, ami kimagasló karrier lehetőségeket nyújt majd a hallgatók számára az egyre népszerűbb nagy-teljesítményű számítások (HPC) és adatelemzés (HPDA) vagy a Mesterséges Intelligencia (AI) szakterületén.
A hétmillió eurós költségvetéssel induló, európai egyetemekből, kutatóintézetekből és szuperszámítógép központokból, valamint ipari partnerekből álló konzorcium olyan felsőoktatási programot fog kidolgozni, amelynek főbb céljai:

  • magasszintű a tudást nyújtani a hallgatóknak a jelenlegi és/vagy a jövő generációs HPC rendszerek, alkalmazások és technológiák tervezésében, fejlesztésében, működtetésében, illetve a kapcsolódó HPC technológiák használatában, illetve
  • olyan szakértőket képezni, akik a HPC technológia adaptálásának, valamint a tudástranszfer motorjai lehetnek, és képesek összekapcsolni az ipari és kutatói tevékenységeket.

A HPC technológiához értő rendszeradminisztrátorok, -mérnökök, adattudósok, fejlesztők meghatározó szereplői az európai digitális transzformáció megvalósításának, így nagy szükség van a magasan képzett és tehetséges graduális hallgatókra.

Bár sok egyetemi tanterv tartalmaz alapozó informatikai és programozási tantárgyakat, a tananyagoknak alkalmazkodnia kell a gyorsan fejlődő szuperszámítógépes rendszerekhez. A pilot HPC mesterszak tantervét moduláris szerkezetben tervezzük annak érdekében, hogy a képzési szakaszok teljesen vagy részlegesen beilleszthetők legyenek a már futó mesterszakok tantervébe.

A kezdeményezés központi célja, hogy elősegítse Európában az egyetemek, kutató laboratóriumok, ipari intézmények közötti mobilitást. Az új HPC-fókuszú mesterszak tudományos és ipari célcsoportokat is el fog érni, és támogatja a magán és közszféra legfontosabb szereplőit is.

A Pannon Egyetem az új HPC mesterszak tantervének, az oktatási anyagnak a kidolgozásában, valamint a hallgatói, oktatói mobilitás programokban vesz részt. Elkötelezettek vagyunk, hogy minél magasabb színvonalú mesterképzést dolgozzunk ki, valamint megerősítsük a nemzetközi kapcsolatainkat, hogy a legmagasabb szintű HPC tudáshoz juttathassuk hallgatóinkat.

Háttér

A Luxemburgi Egyetem által vezetett konzorcium tagjai egyetemek, kutató/szuper-számítógépes központok, ipari partnerek, vállalkozások és egyéb, támogató partnerek.

Kezdetben nyolc egyetem ad ki HPC diplomát University of Luxembourg, Universitat Politècnica de Catalunya, Politecnico di Milano, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Sorbonne Université, Sofia University St. Kliment Ohridski, Università della Svizzera Italiana, Kungliga Tekniska Hoegskolan), mely lista a jövőben bővíthető.

A pályázatot a 2021 márciusában közzétett EuroHPC-2020-03Training and Education on HPC” felhívására adtuk be. Ez volt az utolsó felhívás a 2014-2020 Multiannual Financial Framework keretében.

A konzorcium egy vagy több pilot EU MSc programot dolgoz majd ki és valósít meg HPC témakörben. A projekt része az EuroHPC JU stratégiájának, amelynek célja a HPC technológiákban való jártasság, az oktatás és képzés elősegítése az európai ipar és tudomány számára.

Néhány szó az EuroHPC JU-ról

Az EuroHPC JU 2018-ban, a Council Regulation (EU) 2018/1488 rendelettel jött létre. A kezdeményezésben 29 európai ország vesz részt, melynek célja, hogy nemzeti számítási erőforrásaikat egyesítve, az EU a világ vezető szuperszámítástechnikai szereplőjévé váljon.

Az EuroHPC JU küldetése, egy világszínvonalú európai szuperszámítógép és adatfeldolgozási infrastruktúra létrehozása, annak működtetése, és továbbfejlesztése, valamint a versenyképes és innovatív HPC ökoszisztéma támogatása.

További információ EuroHPC JU honlapján található.