MeluXina, az EuroHPC család legújabb tagja megkezdte működését


MeluXina, az EuroHPC család legújabb tagja megkezdte működését

2021. június 7-én felavatták Luxemburg új szuperszámítógépét, a MeluXina-t, amely a világ 50 legerősebb szupergépe között debütálhat több, mint 10 petaflops-os teljesítményének köszönhetően. A MeluXina várja a felhasználókat az üzleti világ és a kutatási szféra területeiről is.

Az EuroHPC Közös Vállakozás legújabb szuperszámítógépének ünnepélyes átadására Henrik luxemburgi nagyherceg jelenlétében került sor, ezzel is jelezve az esemény fontosságát az ország életében, Luxemburg ugyanis vezető adatalapú gazdasággá kíván válni.

Luxemburg az EuroHPC kezdeményezés egyik alapító tagállamaként idejében felismerte, hogy az EU lemaradását az USA és az ázsiai országok mögött a HPC területén egy európai szuperszámítógép-hálózat létrehozásával lehet orvosolni.

A Bissenben található MeluXina a nevét egy luxemburgi legenda szereplőjéről Meluzináról kapta, aki egy vízi nimfa volt, aki időként sellővé változott. Ezt titokban szerette volna tartani a szerelme, Siegfried, Luxemburg grófja előtt, aki korábbi ígérete ellenére megleste őt, mikor átváltozott, mire Meluzina az Alzette folyóba vetette magát és eltűnt a habokban.

A MeluXina különleges infrastruktúrának mondható, hiszen a legtöbb szuperszámítógépet döntően kutatási infrastruktúrának szánják, míg a MeluXina esetében az üzleti felhasználók kerültek a fókuszba, az ő igényeiket kívánják kielégíteni. Luxemburg-szerte több, mint 700 potenciális felhasználót azonosítottak be, amelynek 20%-a kiemelten magas lehetőségeket hordoz magában. A moduláris architektúrájának összeállításakor az üzleti, ipari szempontokat tartották szem előtt, kapacitásának 65% -át magánvállalatok használhatják majd.

 

 

A MeluXina számítási kapacitásait egy 21 PB adattároló infrastruktúra egészíti ki. A gép CPU moduljának 573 node-ja 73344 maggal és 293 TB RAM-mal rendelkezik, melyek nagy terhelés mellett is kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani. A 800 db Nvidia A100 GPU jelentősen javítja a számítási teljesítményt, így kifejezetten alkalmas MI, gépi tanulás vagy nagy adatelemzésekkel kapcsolatos számítások elvégzésére. A valós idejű döntéstámogatással kapcsolatos feladatokat 20 FPGA node segíti.

A kapacitások rendelkezésre bocsátása mellett az erőforrásokhoz való hozzáférés és azok használatának elősegítése is prioritás Luxemburg számára. Létrehozták a magyarországihoz hasonló nemzeti HPC Kompetencia Központot, amely operatív támogatást nyújt és oktatást biztosít a felhasználók számára. A luxemburgi kompetencia központot a Luxinnovation, a LuxProvide és a Luxemburgi Egyetem közösen működteti.

Az ipari és gazdasági szempontok mellett a környezettudatosságról sem feledkeztek meg, a MeluXina az energiahatékonyság szempontjából a világ 20 legjobb szupergépe közé sorolható.