Nyert Levente, a KIFÜ mid-range EuroHPC pályázata


Június közepén hirdették ki az EuroHPC legutóbbi felhívásának nyerteseit: Európa-szerte 5 új helyszínen indul hamarosan szuperszámítógép-beruházás. Görögország, Írország, Lengyelország és Németország mellett Magyarország is a nyertesek között van a Levente névre keresztelt szupergéppel.

Németország az első európai exascale szuperszámítógépet kívánja megépíteni a Jülichi Szuperszámítógép Központban. Ez egy újabb mérföldkő lesz Európa számára, hiszen ez a gép másodpercenként több mint egymilliárdszor egymilliárd számítás elvégzésére lesz képes.

További három helyszínen petascale nagyságrendű (ún. mid-range) szupergép-beruházás fog megvalósulni:

  • a DAEDALUS a GRNET-ben kerül elhelyezésre Görögországban,
  • az CASPIr-nak az ír NUI Galway ad otthont,
  • az EHPCPL pedig a CYFRONET-ben épül fel Lengyelországban.
Ehhez a csapathoz tartozik a magyar Levente elnevezésű szupergép, amely a KIFÜ HPC infrastruktúráját fogja növelni. A 20 petaflops teljesítményű szuperszámítógép moduláris technológiát használó felépítése a későbbiekben kvantumszámítógép csatlakoztatását is lehetővé teszi majd.

A mid-range gépek esetében az EuroHPC a finanszírozás 35%-át vállalja át, a többi részt hazai forrásból kell rendelkezésre bocsátani. Ezek a szuperszámítógépek az európai felhasználók széles táborát tudják majd kiszolgálni, függetlenül attól, hogy Európán belül hol vannak, milyen területen kutatnak és milyen háttérrel rendelkeznek (akadémia, ipar, közszféra) a potenciális userek. Az alkalmazási területeket tekintve elmondhatjuk, hogy ezek az infrastruktúrák a gyógyszerkutatástól kezdve az új anyagok tervezésen át a klímaváltozás elleni küzdelemig széles körben segítik a tudományos áttörések megszületését, növelik az innovációt és végső soron javítják az állampolgárok életminőségét.