Szeptemberben elstartolt az EuroCC projekt a KIFÜ-vel a fedélzeten


Az EuroHPC Közös Vállakozás égisze alatt elindult az EuroCC és a CASTIEL (Coordination and Support for National Competence Centres on a European Level) projekt, amelyek keretében kiépül a 33 nemzeti HPC kompetencia központból álló komplex európai hálózat. A projektek célja, hogy Európa szerte ismertté váljanak szuperszámítógépek, valamint népszerűsítsék a nemzetközi együttműködést és a jó gyakorlatok alkalmazását egész Európában.

Az EuroCC hálózatot alkotó 33 kompetencia központ feladata a szuperszámítógépek alkalmazási területeinek feltérképezése mellett az ismertségük megalapozása is. A kompetencia központok nemzeti szinten koordinálják a szuperszámítógépekhez fűződő szaktudást, megkönnyítik a hozzáférést az európai kapacitásokhoz a kutatás, a tudományos szféra, a közigazgatás, valamint egyes ipari szektorok számára, testre szabott megoldásokat kínálva a felhasználók széles körének. Magyarországot a KIFÜ HPC Kompetencia Központja képviseli a projektben.

A CASTIEL projekt elősegíti a nemzeti HPC központok közötti kommunikációt és a tudástranszfert az egész EuroCC hálózaton belül. A projekt keretében elkészül az európai HPC kompetencia-térkép, amely a rendelkezésre álló erőforrások mellett tartalmazza az alkalmazási területeket is. A fejlesztés eredményeként egyre szorosabb nemzetközi együttműködés várható, ami biztosítja a tapasztalatok és ismeretek megosztását a korábban beazonosított hiányosságok hatékony felszámolása érdekében. A CASTIEL felelős a nemzetközi workshopok, a mentori és twinning kapcsolatok, valamint a témaspecifikus munkacsoportok megszervezéséért, amelyek a közös érintettségű problémákat hivatottak felszámolni.
A projektek célja a magas szintű szakértelem összehangolása egész Európában a HPC és a kapcsolódó tudományterületek, például a nagy teljesítményű adatelemzés (HPDA=high-performance data analytics) és a mesterséges intelligencia terén. Az ilyen jellegű európai szaktudás és szakismeret kulcsfontosságú az EU technológiai autonómiájának és versenyképességének megerősítéséhez.

A 2020. szeptember elsején indult EuroCC projekt 2 éves időtartamra szól, összköltségvetése 57 millió EUR. A költségek fele a Horizont 2020-ból származik, míg a másik felét a 33 résztvevő ország fedezi. A CASTIEL projekt szintén 2 éves időtartamra szól, 2020. szeptember elsején indult, további 2 millió EUR Horizont 2020-as forrással.
A projektek koordinációját a stuttgarti székhelyű HLRS látja el, amely a Gauss Szuperszámítógépes Központ (GCS) egyik tagja.