Történelmi léptékű szuperszámítógép fejlesztés indul Debrecenben


Két szakaszban, mintegy 5,8 milliárd forintos támogatási forrásból fejleszti tovább a kormány – a nemzeti szuperszámítógép-infrastruktúrát és ökoszisztémát a hazai gazdaságfejlesztési célkitűzések elérése és a nemzetközi versenyképesség biztosítása érdekében. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által megvalósuló szuperszámítógép fejlesztési projekt központja a Debreceni Egyetem területén 2022-ig jön létre.

Az új nagykapacitású szuperszámítógép-fejlesztési program – az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai terveiben megfogalmazottak alapján indult el. Kiemelt célja a HPC (high performance computing – szuperszámítástechnika) ismeretek bevezetése a felsőoktatási tematikákba, illetve olyan kutatási és ipari projektek kiválasztása és mentorálása, amelyek sikeres megvalósításához szükséges a szuperszámítógép-infrastruktúra és a hozzá köthető kapacitás. A fejlesztéseket támogatva a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül létrejött az a HPC Kompetencia Központ, amelynek feladata, hogy az akadémiai szektor szereplőinek tudásbázisaként működjön, támogassa a tudásfejlesztést és tudástranszfert, valamint előmozdítsa a kis- és középvállalkozások HPC infrastruktúra használatát.

Debrecenben nemrég bemutatásra került az a Mesterséges Intelligencia Stratégia, amelynek elengedhetetlen elemi része, lesz az a HPC fejlesztés, amit a következő két évben megvalósítunk. Az infrastruktúra modernizációjával és bővítésével elsősorban a mesterséges intelligencia, a deep learning, valamint az 5G technológia alkalmazásával lehetőséget teremtünk az élettudományok, a földtudomány, a gazdaság és a matematika területén is az innovatív megoldások kutatására. A magyar gazdaság megerősítésében, a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítmény növelésében meghatározó szerepük lesz azoknak a tudományos eredményeknek, amelyek eléréséhez ma már nélkülözhetetlenek a HPC-k és a hozzájuk kapcsolódó kompetencia központok” – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológia Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a HPC központ időkapszula elhelyezési ünnepségén.

Szijártó Zoltán a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke elmondta, hogy napjaink egyik legátfogóbb kutatási eszköze a szuperszámítógép, tekintve, hogy a HPC alkalmazása minden tudományterületen jelen van. Segítségükkel megoldásokat találhatunk a huszonegyedik század társadalmát fenyegető veszélyekre és választ kaphatunk a megoldhatatlannak tűnő tudományos kérdésekre is. „A debreceni HPC projektünk az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztése, amelynek eredményeképpen új lendületet kaphat a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység, számos nemzetközi együttműködésre is lehetőség nyílik, így Magyarország még inkább integrálódik az európai HPC ökoszisztémába” – tette hozzá..

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az egyetem szerepét összefoglalva közölte, hogy az intézmény időben felismerte, hogy elsősorban kísérletes tudományterületeken jelentős szerepet játszanak a szoftver alapú szimulációs és modellezési módszerek, melyek egyben a kísérleti költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak. A mostani fejlesztés megvalósulásának alapját az teremtette meg, hogy az egyetem 2014-ben önerőből felvállalta egy olyan épületinfrastruktúra kialakítását a Kassai úti campusán az akkor esedékes fejlesztéshez, amely még a jelenlegi bővítést is képes befogadni

Magyarországon az elmúlt közel húsz év során több ütemben, több helyszínen alakítottak ki nagy számítási kapacitással rendelkező infrastruktúrát a hazai tudományos kutatás támogatására. Annak érdekében, hogy hazánk lépést tudjon tartani a világszintű fejlődéssel a KIFÜ az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból 5 milliárd forint, míg az EuroCC – National Competence Centres in the framework of EuroHPC projektből 712 millió forint támogatás kapott.