Véget ért az ötödik EHPCSW


Ötödik alkalommal került megrendezésre 2021.március 22-26. között a EuroHPC Summit Week 2021 (EHPCSW), amely mára az európai HPC élet egyik kiemelt eseménye lett a hagyományosan nyár elején megrendezendő International Supercomputing Conference (ISC) mellett. A pandémiára való tekintettel a teljes konferencia a virtuális térben zajlott le, több, mint 1100 résztvevővel a világ minden tájáról. Az egyhetes konferencia során 165 előadó 62 szekcióban számolt be a szuperszámítástechnika különböző aspektusairól. A szervezők törekedtek a kapcsolatépítés és az interaktív részvétel lehetőségének a megteremtésére, az előadások után kérdéseket lehetett feltenni az előadóknak, illetve dedikált virtuális szobákban tudták a résztvevők részleteiben megvitatni a különböző témákat.

A program tematikusan épült fel, minden nap más volt a fókuszban: kiemelten foglalkoztak az EuroHPC, az ipari szféra és a különböző tudományterületek kérdésköreivel, valamint a feltörekvő technológiákkal.

Az EuroHPC infrastruktúra

Az EuroHPC napot joggal kísérte figyelemmel a HPC közösség, hiszen végre beérett a két éves munka gyümölcse, hamarosan elkezdik beüzemelni az EuroHPC Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) égisze alatt beszerzett szuperszámítógépeket. E folyamat részleteiről számoltak be a HPC központok képviselői. A gépek teljesítményét figyelembe véve a nyolc szuperszámítógépből 5 db a petaflops, míg 3 db a pre-exa skálán fog mozogni.

A petaflops tartományban az alábbi gépeket üzemelik be hamarosan:

  • Deucalion (Portugália), csúcsteljesítmény: 10 petaflops, várhatóan üzemkész: 2022 eleje

  • Discoverer (Bulgária) csúcsteljesítmény: 6 petaflops, 2021. június 2021. június

  • Karolina (Csehország) csúcsteljesítmény: 15.2 petaflops, várhatóan üzemkész: 2021. június

  • Meluxina (Luxemburg) csúcsteljesítmény: 18 petaflops, várhatóan üzemkész: 2021. május

  • Vega (Szlovénia) csúcsteljesítmény: 6.8 petaflops, várhatóan üzemkész: 2021.március 31.

Az pre-exa teljesítménnyel a lenti szupergépek állnak a kutatás és innováció szolgálatába:

  • Leonardo (Olaszország) teljesítmény:249 petaflops, várhatóan üzemkész: 2021.december(első ütem), 2022 második félév (második ütem)

  • LUMI (Finnország), teljesítmény 550+ petaflops, várhatóan üzemkész: 2021 első negyedév (első ütem), 2022 első negyedév (második ütem)

  • MareNostrum 5 (Spanyolország) teljesítménye és időbeli ütemezése még nem ismert

A fenti rendszerek összkapacitása meghaladja a 850 petaflops teljesítményt. Előreláthatóan a Leonardo és a LUMI is a TOP500-as lista felső 10 százalékába fog tartozni.

Hozzáférés az EuroHPC rendszerekhez

A fenti hírek hallatán a HPC felhasználókat ugyanaz a kérdés foglalkoztathatja: hogyan lehet hozzáférni ezekhez az erőforrásokhoz? Az erőforrásokat az akadémiai szféra, az ipari szektor és a közigazgatás szereplői igényelhetik. Az EuroHPC a PRACE jó gyakorlatára támaszkodva kidolgozott egy hozzáférési módszertant, amely 2021 év végéig lesz érvényben, amikor a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve felülvizsgálják. 2021-ben a felhívások lebonyolítását a PRACE vállalta fel, így a saját PRACE callok mellet az EuroHPC felhívásokat is a PRACE fogja kezelni a közeljövőben.

Fontos kiemelni, hogy ezek az ún. callok vagy felhívások tulajdonképpen erőforrás-pályázatok, az igénylések rangsorolásánál a legfontosabb szempont a tudományos kiválóság. A szolgáltatás ingyenes, az open science alapelvek alkalmazását megkövetelik a kapacitások igénybevétele során.

Hatféle felhívást határoztak meg, ezek egy része tudományos és technikai elbírálást (extreme scale és regular access), egy része csak technikai elbírálást igényel (benchmark és development access), míg a fast track egyedi elbírálást eredményez, legyen az akadémiai vagy piaci felhasználás. 2021 áprilisában várható, az első benchmark és development access, majd júniusban pedig az extreme scale és a regular access felhívások kihirdetése.

Az erőforrásokat a finanszírozási háttérnek megfelelően osztják ki a jogosultak között, azaz a petascale gépek teljesítményének 35%-a felett az EuroHPC, és 65%-a felett pedig a befogadó tagállam rendelkezik. A pre-exa rendszerek esetében 50-50%-os a megosztás az EuroHPC és az adott konzorcium között.