Számítógépes szimulációk segítik a COVID-19 megértését


A grafikus kártyáiról ismert NVIDIA rendkívül látványos szimulációt mutatott be, amely a folding@home kezdeményezés eredményeire épül.  Az interaktív molekuladinamikai megjelenítés a COVID-19 felületén található spike fehérje átalakulását mutatja be, ahogyan “zárt” állapotból “nyitott” állapotba alakul at. A fehérje ezen konformációs változása felelős a víus emberi sejtekhez történő kötődéséért.

2020 tavaszán adtuk hírül, hogy a KIFÜ a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása elnevezésű projekt céljaira beszerzett SuperDome Flex eszközben elhelyezett két NVIDIA V100 grafikus feldolgozóegység (GPU)  számítási kapacitásának felajánlásával csatlakozott a folding@home kezdeményezéséhez, amely a koronavírus fehérjeszerkezetének felépítését térképezi fel, így  segítve a világjárvány megfékezését. A KIFÜ az általa rendelkezésre bocsátott kapacitásokkal csak egy a több, mint 2,7 millió közreműködő közül, amelyek listájában a legjobban teljesítők – legtöbb számítási részt feldolgozók – felső 25%-ában foglal helyet.

A nemzetközi hátterű, nyílt közösségi összefogás segítségével működő folding@home az elmúlt években komoly eredményeket ért el a rákkutatás területén, az idegrendszeri megbetegedések okainak megismerésében valamint hozzájárult az Ebola ellenszerének kifejlesztéséhez is.