slide-bg
Pályázati lehetőség a kkv-k számára: megjelent FF4EUROHPC CALL-2!
slide-bg
TOP500 – A trónfosztás még várat magára
slide-bg
Hamarosan érkezik Komondor, az új magyar szuperszámítógép
slide-bg
Megjelent a HPC Echo!
slide-bg
MeluXina, az EuroHPC család legújabb tagja megkezdte működését
slide-bg
Megújul a Szuperszámítógép Központ
slide-bg
Átadták az EuroHPC Közös Vállalkozás első szuperszámítógépét
slide-bg
Véget ért az ötödik EHPCSW- hamarosan startolnak az EuroHPC rendszerek

 

0+
0
0
0
0
0

 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által 2020-ban megalapított HPC Kompetencia Központ (HPC KK) feladata a HPC kultúra népszerűsítése, a HPC infrastruktúra megismertetése a potenciális akadémiai és ipari felhasználókkal. A HPC KK biztosítja a felhasználók számára a szuperszámítógépekhez történő hozzáférést, valamint a felhasználó támogatás is a kiemelt feladataink között kapott helyet. Szakértőink feladata a beérkező projektigénylések elbírálása, valamint gazdálkodás a nemzeti HPC infrastruktúra-erőforrások megfelelő kiosztásával, mely összhangban kell legyen a végezni kívánt kutatás várható tudományos visszhangjával. E mellett a Kompetencia Központ kapcsolatot tart a hazai felhasználókkal és a nemzetközi szakmai partnerekkel, valamint képviseli a magyarországi HPC infrastruktúrát és közösséget a nemzetközi szakmai fórumokon.

A HPC Kompetencia Központ küldetése a hazai HPC élettér gyarapítása és a nemzetközi vérkeringésbe történő integráció.

TOP500 – A trónfosztás még várat magára
A top500.org 1993 óta évente két alkalommal hirdeti ki a világ legerősebb szuperszámítógépeinek friss rangsorát. A 2021 nyarán megjelent lista élén, 2020 novemberéhez képest – meglepő módon – nincs változás. De vajon mely országok végeztek az élmezőnyben? Összefoglalónkból kiderül!

MeluXina, az EuroHPC család legújabb tagja megkezdte működését
2021. június 7-én felavatták Luxemburg új szuperszámítógépét, a MeluXina-t, amely a világ 50 legerősebb szupergépe között debütálhat több, mint 10 petaflops-os teljesítményének köszönhetően. A MeluXina várja a felhasználókat az üzleti világ és a kutatási szféra területeiről is.

Megjelent a HPC Echo!
Első számával jelentkezik HPC Echo, a KIFÜ HPC Kompetencia Központ éves kiadványa, amely az előző év legkiemelkedőbb kutatási projektjeit mutatja be a 2020-as HPC felhasználási statisztikák mellett. A kiadvány első száma 2021 júniusában került publikálásra. Lapozzon bele!

Hamarosan érkezik Komondor, az új magyar szuperszámítógép
2021 év végén kerül a Szuperszámítógép Központba Komondor, amelyet 2022 tavaszán vehetnek majd birtokba a felhasználók. Komondor a jelenlegi HPC kapacitás tízszeresét, azaz 5 petaflops-ot fog biztosítani az akadémiai és ipari felhasználók számára.

 

Tulajdonképpen mi is a szuperszámítógép? Lehet teleszkóp mikroszkóp részecskegyorsító szimulátor időgép

A szuperszámítógépek mára már a leguniverzálisabb kutatási eszközzé váltak, minden tudományterületen alkalmazhatóak.

 

 

 

   
Biológiai
Fizikai
Kémiai
Mérnöki