BioExcel workshop a GROMACS szoftvercsomagról A szlovákiai, osztrák, csehországi és magyarországi nemzeti HPC kompetencia központok a BioExcel - HPC kiválósági központtal együttműködve október 18-19 között gyakorlati workshopot szerveznek

50 000 laptop teljesítménye, egyetlen szuperszámítógépben –megérkezett Komondor, hazánk legerősebb szuperszámítógépe 5 petaflops teljesítményével a világ TOP 500 szuperszámítógépének rangsorában debütál hazánk legújabb és eddigi legerősebb szuperszámítógépe, a Komondor. A KIFÜ által üzemeltetett rendszer a teszteket követően hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll.

„Mi nem tudunk élni szuperszámítógépek nélkül” – interjú Nyári Bendegúz Tamás HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Nyári Bendegúz végzős doktorandusz a BME Természettudományi Karán. Elméleti fizikusként a szilárd testek elektronszerkezetének ab initio szimulációjával foglalkozik. Interjúnkból kiderül, hogy a szuperszámítógépes erőforrások hogyan lendítették előre a kutatását.

„ …a szuperszámítógép a világ megismerésének új ablaka” – interjú Kapás Kornél HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Kapás Kornél, a 2022-es HPC ösztöndíj egyik nyertese, elméleti részecskefizikával foglalkozik, kutatásában a Monte Carlo szimulációk során előforduló előjelproblémát vizsgálta. Interjúnkban Kornél mesél arról, hogyan nyitott a HPC új távlatokat a munkája során.

„…meg lehet találni az utat, hogy egyre hatékonyabban használjuk a HPC-t.” – interjú Balogh Gábor Dániel HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Ismerjük meg Balogh Gábor Dániel mérnök-informatikust, aki jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola hallgatója. Dániel HPC Ösztöndíjasként kutatásában a pentadiagonális rendszerekre fókuszált.

„A HPC-vel sokkal könnyebb, kinyílt a világ, rengeteg szimulációt le tudtunk futtatni.” – interjú Sarkadi Zsófia HPC-ösztöndíjas PhD hallgatóval Sikerrel zárult az első HPC Ösztöndíj Program! Interjúsorozatunk első részében Sarkadi Zsófiát és az általa végzett kutatás részleteit mutatjuk be. Zsófia a kémiai doktoriára készül, és a nanopórusok világába kalauzol el minket. A HPC új távlatokat nyit a kutatásában. Ismerjék meg!

„…a szupergépnek köszönhetően megváltozik maga a mérnöki munkafolyamat.” – EUROIL interjú Az EUROIL nemrég ismerkedett meg a szuperszámítástechnikával, de már két pilotot is futtatták a KIFÜ infrastrktúráján. Interjúnkból megtudhatják, hogy milyen kihívásokkal kellett megbirkózniuk, és a jövőben milyen HPC felhasználást vizionálnak.

HPC Portré-Gyires-Tóth Bálint Gyires-Tóth Bálint deep learning szakértőnk mesél arról, hogy ő miként került kapcsolatba a HPC-vel és milyen lehetőségeket lát a hamarosan érkező Komondor infrastruktúrájában. Hogyan ne lőjünk ágyúval verébre? Mi a Kompetencia Központ legfőbb feladata? Interjúnkból kiderül!