Sárga fekete csíkos sáv

 

 Tisztelt Felhasználóink!

TÁJÉKOZTATÁS (2021.12.16.)

Ezúton szeretnénk pontosítani a HPC beszerzésünk, azaz a Komondor érkezésével kapcsolatos információkat. A szállítóval történt egyeztetés során az alábbiak szerint módosul az ütemezés:

A fenti változásokat figyelembe véve a régi infrastruktúrák kivezetésének ütemezése, és azok rendelkezésre állása az alábbiak szerint módosul:

TÁJÉKOZTATÁS (2021.07.02.)

Értesítjük Önöket, hogy a Debrecen2 (Leo, GPU klaszter) ismét elérhető! Amennyiben hibát tapasztalnak kérjük jelezzék felénk!

TÁJÉKOZTATÁS (2021.06.21.)

Ezúton szeretnénk értesíteni Önöket, hogy a Debrecen2 (Leo, GPU klaszter) költözése a lenti ütemezésnek megfelelően megkezdődött, a gép üzembe helyezése folyamatban van az új helyszínen.

TÁJÉKOZTATÁS (2021.05.21.)

A Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központban található Debrecen2 (Leo) és annak tárolóegysége 2021.06.14. és 2021.07.05. között nem lesz elérhető, ebben az időszakban zajlik a költöztetésük Debrecenről Budapestre. (A költöztetésre azért van szükség, hogy helyet készítsünk az év végén érkező új szuperszámítógépnek.)

Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően, a Debrecen2 (Apollo, Xeon Phi klaszter) véglegesen kikerül szolgáltatási portfóliónkból.

Szeretnénk kérni aktív közreműködésüket személyes adataik archiválásában a Debrecen2 (Leo) és (Apollo) közös tárolójáról, - amennyiben lehetséges - készítsenek biztonsági mentést könyvtáraik tartalmáról lokálisan. Munkatársaink elkezdték a felhasználói adatok szinkronizálását, azonban az esetleges adatvesztésért azonban a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség nem tud felelősséget vállalni.

A Debrecen2 (Leo) szuperszámítógép, az előzetes tervek szerint várhatóan 2021. július 5-től lesz újra elérhető. Várhatóan a fenti időponttól kezdve hozzáférhetőek lesznek a gépeken korábban tárolt adataik is.

Előre is köszönjük szíves közreműködésüket és elnézésüket kérjük az okozott kellemetlenségért!

TÁJÉKOZTATÁS (2021.04.21.)

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a KIFÜ HPC infrastruktúrája 2022-re teljesen átalakul. A fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi 0,5 petaflops kapacitásról 5 petaflops-ra fog nőni a HPC infrastruktúra összteljesítménye. A Komondor nevű új gép számítási kapacitásának mintegy kétharmadát a grafikus gyorsítóprocesszorokkal (GPU) támogatott partíció fogja adni, összességében több száz compute node-dal. Ezen kívül természetesen elérhető lesz tisztán processzor (CPU), valamint az MI és Big Data felhasználások számára dedikált speciális partíció is. Az infrastruktúrát egy több, mint 10 PB kapacitású tárolórendszer egészíti ki. A gép környezetbarát ún. melegvizes hűtést használ, amely lehetővé teszi a gép által termelt hulladékhő felhasználását is.

A közbeszerzési eljárás 2021 február végén került kiírásra, jelenlegi információink alapján az alábbi ütemezés szerint fog lezajlani az új erőforrás üzembe állítása. 2021 utolsó negyedévében várható a szuperszámítógép telepítése, ezt követően a tesztüzem 2022 év elején indulhat, és előreláthatóan 2022 tavaszán a felhasználók már birtokba vehetik az új szuperszámítógépet, mely a Komondor névre hallgat. A gép a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található KIFÜ HPC adatközpontban lesz elhelyezve.

A régi HPC infrastruktúra fokozatos kivezetése

Az új szuperszámítógép beszerzése kapcsán a KIFÜ indokoltnak látja a jelenlegi infrastruktúra fokozatos átalakítását. Az új HPC megérkezéséig, valamint üzembeállításával részben párhuzamosan a meglévő, mára elavult gépek fokozatos kivezetését tervezzük végrehajtani. Az ehhez kapcsolódó összes információt megtalálják összegyűjtve a folyamatosan frissülő https://hpc.kifu.hu/kivezetes oldalon, illetve a HPC portál oldalunkon.

Az alábbiakban összefoglaltuk Önöknek milyen ütemezés szerint várhatóak változások az egyes gépek üzemelésében.

  • A Debrecen1 (Altix ICE) és a Miskolc (UV2000) gépeink 2021 végéig a megszokott módon üzemelnek, azt követően az új gép üzembe állításáig már csak „best effort” üzemben fognak működni. (A „best effort” üzem azt jelenti, hogy a szolgáltatás minőségét érintő fatális hardver hibák elhárítására nincs mód. Adott esetben a gép végleg kikerülhet a HPC szolgáltatásunk portfoliójából. Végleges kivezetése az új rendszer éles üzembe állása után várható.)

  • A Debrecen2 (Leo) és Debrecen2 (Apollo) gépeknek jelenleg otthont adó géptermet arra készítjük fel, hogy ki tudja szolgálni a Komondort, ezért a Debrecen2 GPU klaszterünket 2021 nyarán elköltöztetjük, mely várhatóan néhány hetet vesz majd igénybe. Azután a Leot budapesti adatközpontunkban üzemeltetjük tovább Komondor üzembe állásáig.

  • Debrecen2 (Apollo) klaszterünk a 2021 nyarán esedékes költözésig üzemel. A költözés kezdetén véglegesen leállítjuk, többé nem lesz elérhető.

  • Budapest2 es Szeged gépeink 2021 év végéig már csak best effort támogatással üzemelnek. 

Gantt diagram szuperszámítógépenként 2021-2022

A Debreceni Egyetem Kassai úti telephelyén jelenleg üzemelő Debrecen2 (Leo) és Debrecen2 (Apollo) gépeknek jelenleg otthont adó KIFÜ adatközpont energetikai infrastruktúrájának átalakítása indokolttá teszi, hogy egyrészt a Debrecen2 gépet (Leo) – az Apolloval közösen használt 500 TB kapacitású fájlrendszerrel együtt - 2021 júniusában a KIFÜ budapesti géptermébe költöztessük, mely előreláthatóan néhány hetet vesz majd igénybe. A Debrecen2 gép (Apollo - Xeon Phi klaszter) hűtőrendszere nem kompatibilis az új szuperszámítógép hűtésével, ezért azt véglegesen le kell állítanunk, hogy megkezdődhessenek az átalakítási munkálatok.

Szeged és Budapest2 gépeinket „best effort” jelleggel üzemeltetjük a Komondor átadásáig. Ez azt jelenti, hogy nem lehetséges a hardver esetleges meghibásodásának a gyártó bevonásával történő elhárítása.

Milyen tennivalója van?

Ezúton is szeretnénk kiemelten felhívni azon felhasználóink szíves figyelmét, akik már jelenleg is a „best effort” jelleggel működő erőforrásainkat használják, hogy legyenek tekintettel arra, hogy kritikus hardver meghibásodása esetén adataik végleg elérhetetlenné válhatnak. Kérjük, hogy gyakorta készítsenek biztonsági mentést, célszerűen minél hamarabb mentsék meglévő számításaik eredményeit. A KIFÜ-nek - gyártói támogatás hiányában - nem áll módjában garanciát vállalni hardver hiba eredményeként bekövetkező adatvesztésért. Ugyanezt javasoljuk a jövőben best effort üzembe kerülő gépeink esetében.

A Debrecen2 (Leo) és Debrecen2 (Apollo) gépek közös tárhelyet használnak. Ez azt jelenti, hogy a Debrecen2 (Leo) gép költözése után adataik nem vesznek el, azonban a költözés után már a best effort üzem lép érvénybe, ezért kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint még a költözés előtt végezzék el adataik mentését.

Kérjük kísérjék figyelemmel bejelentéseinket a gépekkel kapcsolatos fejleményekről a HPC Kompetencia Központ honlapján és a KIFÜ HPC portál, Hírek oldalán, ahol folyamatosan igyekszünk tájékoztatni Önöket!